2010-04-16 @ 16:38:14

De vanligaste nötterna – och fördelarna

Cashewnöt
Blir att mer populära. Fetthalten är ganska låg om de jämförs med andra nötter, runt 50 procent och fettsyrorna är till stor del enkelomättade. Välj helst naturella nötter, ju mer behandlade eller värme nötterna har utsatts för desto mer av de nyttiga fetterna förstörs. Äter man väldigt stora mängder av cashewnötter kan de ha en laxerad effekt. Passar bra som snacks eller i kakor.

 

Hasselnöt
En av de fettrikaste nötterna, med väldigt hög halt av omättade fettsyror. Nöten är även rik på kalcium. God att ha i müsliblandningar eller som topping på en fruktsallad.

 

Mandel
Egentligen en stenfrukt, men säljs bland nötter. Mandel innehåller mycket vitamin E och protein. Behåll gärna det tunna bruna skalet på mandeln, det innehåller många olika flavonoider. Flavonoider ör antioxidanter som skyddar våra celler mot fria radikaler. Mandel passar bra i glögg, hackade över glass och fruktsallad eller som topping över en sallad.

 

Jordnöt
En baljväxt men ligger näringsmässigt mer som nötter och frön. Välj gärna oskalade jordnötter, de håller sig längre är skalade. Eftersom jordnötter innehåller stor andel omättade fettsyror är de i skalat tillstånd ganska känsliga för att härskna om de utsätts för mycket ljus och syre. Det är också väldigt trevligt att sitta och plocka av skalet och klämma ur nötterna. Jordnötter innehåller mycket protein och runt 50 procent fett. Passar bra som snacks eller i maträtter.

 

Paranöt
Hör till den nöt som innehåller mest energi och fett. Det är också den nöt som innehåller mest mättat fett av nötsorterna, på så vis är den också minst känslig mot oxidation. Innehåller en hel del selen. Goda som snacks eller i kakor.

 

Pinjenöt
Egentligen ett frö, men är mer lik nötter näringsmässigt. De innehåller runt 40–50 procent fett, med hög andel av enkel och fleromättade fettsyror. Goda att strö över en sallad eller en varmrätt.

 

Pistagenöt
En härligt grönaktig färg, vilket tyder på att den är rik på antioxidanter. Köp gärna oskalade nötter. Pistagenöten innehåller mest protein av nötterna och ligger bland de lägsta i fetthalt. Nöten innehåller även mycket kalium. Goda som snacks eller som topping över en sallad.

 

Valnöt
Innehåller omega 3. Den innehåller också antioxidanten ellagsyra. Antioxidanter skyddar kroppens celler från fria radikaler. En av de nyttigaste nötterna. Goda som snacks att ha i yoghurt eller som topping över en sallad.

Källa: Aftonbladet.se

 

Pistage

 


Kommentarer
Postat av: Carro

Men bara för att du har stavat rätt på cashewnötter! ;)

2010-04-16 @ 18:04:33
URL: http://carrosays.blogg.se/
Postat av: Maria

Cashewnötter HAR laxerande effekt... Öhm. Jag råkar bara ha läst det.. någonstans. heh :P

2010-04-17 @ 13:33:10
URL: http://vilsebarn.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0